tisdag 22 mars 2016

Vaniljbullar

Hej på er. :) 

Jag fick extrem lust att baka nu i eftermiddag och bestämde mig för att baka bullar. Men istället för kanel eller kardemumma(som jag brukar använda eftersom jag inte är så förtjust i kanel) så gjorde jag en vaniljkräm som fyllning. Jag har aldrig testat det innan men när de kom ut ur ungen för en stund sedan och de var tillräckligt svala för att kunna ätas smakade jag en och de var himmelskt goda! Det var inte bara vaniljfyllningen som smakade fantastiskt, degen var perfekt också. :) Receptet hittar ni här nedan och på receptfavoriter.se. :)  

Ingredienser:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
15 dl vetemjöl
2 dl vetemjöl till utbakning

Fyllning:
100 g mjukt smör
4 msk strösocker
4 msk vaniljsocker

Pensling:
1 ägg
2 msk pärlsocker

Tillagning:
1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
2. Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
3. Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
4. Arbeta in mjölet till en smidig och fast deg - du får ev. ta i lite extra mjöl på slutet om degen är för lös.
5. Jäs degen under bakduk i 40 min.
6. Ta upp degen till vaniljbullarna på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta 40 x 25 cm.
7. Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen och bred ut hälften på varje utkavlad deg.
8. Rulla ihop till rullar från långsidan.
9. Skär varje längd i 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
10. Sätt ugnen på 250°.
11. Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.
Mitt tips för att få bullarna saftiga är att istället för att smälta smöret och ha i det tillsammans med mjölken låter man det stå framme så att det är rumsvarmt och har i det efter att man har haft i lite mer än hälften av mjölet. :) Ett annat tips är att inte ha i allt mjöl, jag hade bara i 12 dl och degen var perfekt, hade jag använt allt som stod i receptet hade de blivit väldigt torra. Jag gjorde också dubbel sats av fyllningen. :)
Nu ska jag tittat på Gympaläraren på SVT1. :)

// Ottilia :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar